24.-26.2. 2014 byly dny jako stvořené pro stavbu NAŠÍ JURTY

Za mnohá století existence jurty se z ní stal posvátný malý vesmír. Mongolové považují střechu své jurty za nebeskou klenbu a otvor s korunou za Slunce, oko nebeské, ze kterého přichází světlo. Ranní úlitba bohům do ohně je rituál, při kterém dochází ke spojení páry s kouřem ohniště, který se vznáší vzhůru k božstvu. Mongolští Burjatové dbají na to, aby oheň v jurtě nikdy nevyhasl, neboť božstvo chránící dům a rodinu v ohni přebývá. Do ohně se nesmějí házet žádné odpadky, nesmí se v něm přehrabovat, žádný cizí člověk si nesmí z něho zapálit světlo (zdroj: ZELTE die Architektur der Nomaden od Torvalda Faegreho vydaného nakladatestvím Papyrus Verlag GmbH v Hamburku v roce 1980 a Alexandr Sprado).

Tvar jurty, kruh, tak častý v přírodě kolem, dodává do srdcí všech přítomných klid a mír, volně proudící energie doplněná přírodními materiály vytváří ideální podmínky pro plnohodnotně prožitý čas, tedy i harmonický vývoj dítěte.

Původně přenosné obydlí mongolských pastevců se dokonale hodí pro účely lesní školky, poskytuje dostatek prostoru pro přípravu jídla i pochutnání si na něm, dostatek místa pro tvorbu, rozvoj jemné motoriky i k uložení potřebných materiálů a knih, stejně jako dostatek místa pro odpolední odpočinek dětí (prostor se dá rozdělit kusem látky, vznikne tak útulné odpočinkové hnízdečko). Při tom všem je v jurtě teplo a sucho a od zvuků Země nás dělí jen pár cm plsti a plachty.

Majitel Dílny pod kopcem Alexand Sprado  říká: “Jurta je však  především krásná a pobývat v ní je povznášející.“. Více na http://www.yourtent.com/index_cz.html.

A právě Dílnu pod kopcem jsme si vybrali jako dodavatele naší jurty. Tato firma je v Evropě ojedinělá a výjimečná tím, že při výrobě jurty jsou použity ekologicky šetrné postupy a přírodní materiál  (dřevo, bavlna, konopí), což je nám blízké. Dále jurtu a výběr materialů přizpůsobila evropským povětrnostním podmínkám, které jsou dost odlišné od Mongolska, a to je z hlediska provozu a udržitelnosti pro nás velmi důležité.

24.-26.2. 2014 byly nádherné, teplé, slunečné dny, jako stvořené pro stavbu jurty.

Bylo krásné a skoro dojemné sledovat, jak vše do sebe zapadá (jako v Bezince) a jurta doslova rostla pře očima. Stejně bylo zajímavé pozorovat stavitele, jejich klid se mi vybavuje ještě teď. I ve chvíli, kdy v průběhu stavby běhalo uvnitř 10 dětí.

A výsledek? Naše jurta je dokonalost, dokonalost podstaty stavby, dokonalost v sladění s místem, dokonalost v technickém provedení.

Moc děkujeme p.Spradovi a všem, kdo se na naší jurtě podíleli.

 Více fotek ve fotogalerii. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSCN5251

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Ivana Cviková. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.